Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slané dýňové koláčky | recept

Slané dýňové koláčky | recept. Pokud už Vás nenapadá, jak zpracovat úrodu dýní, zkuste si upéct slané dýňové koláčky. Chutí připomínají pizzu, avšak těsto je vláčnější a navíc zdravější. Pro tento recept zužitkujete asi polovinu středně velké dýně, skvěle se hodí dýně máslová, muškátová i hokkaidó. Koláčky můžete obložit libovolnými ingrediencemi.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto (na cca 12 ks koláčků):

  • 500 g dýně
  • trocha mléka či vody
  • 3 až 3 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Na dokončení:

  • ingredience na obložení (např. plátky rajčat, šunky, sýra apod.)
  • čerstvé či sušené bylinky
1

Oloupanou a semínek zbavenou dýni nakrájíme na kousky, vložíme je na plech vyložený pečicím papírem a upečeme zhruba 15 minut doměkka.

2

Upečenou dýni rozmixujeme spolu s trochou mléka nebo vody dohladka. Následně pyré promícháme s vejcem, zakysanou smetanou, solí a pepřem. Nakonec vmícháme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

3

Z těsta rukama tvarujeme tenké placičky, vytvoříme na nich vyšší okraj a každou placičku obložíme plátky rajčat, šunky, sýra, případně i kousky cibule a chilli papričky. Koláčky posypeme čerstvými či sušenými bylinkami.

4

Koláčky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, okraje potřeme olivovým olejem a plech vložíme do trouby vyhřáté asi na 180 °C. Dýňové koláčky pečeme zhruba 20 minut.

Slané dýňové koláčky podáváme teplé i studené. Skvěle se hodí jako rychlý oběd do práce i jako svačina či večeře.

Tipy:

  • Pro přípravu těsta lze pro usnadnění (nebo mimo dýňovou sezónu) použít zavařené dýňové pyré (recept zde – Jak zavařit dýňové pyré | recept).
  • Koláčky se dají potřít kečupem či rajčatovou omáčkou. Obložit je pak můžete také listovým špenátem, žampiony, nivou, olivami, artyčoky nebo jinými oblíbenými ingrediencemi.
  • Z bylinek se na koláčky hodí zejména rozmarýn, bazalka, šalvěj či oregano.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vy…