pomazanky-recepty.cz

Jak připravit saláty z okurek | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit saláty z okurek | recepty. Okurky jsou oblíbenou zeleninou především v létě, když se urodí první tuzemské plody. Chuť okurek vypěstovaných v našich končinách nebo dokonce na vlastní zahrádce je neskutečně lahodná ve srovnání s okurkou z dovozu v zimě. Okurka obsahuje až 98 % vody, je ideální k potlačení žízně a doplnění tekutin. Snadno se kombinuje s jinými druhy zeleniny, v kuchyni se nejvíce uplatní jako součást salátů, studených polévek a jiných pokrmů. Obzvlášť vhodné jsou při redukční dietě, jsou nízkokalorické. Okurky neskladujte v chladničce ani v zásuvce na zeleninu, nízká teplota se projeví na zhoršené kvalitě. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 8–15 °C, uvádí se, že za těchto podmínek okurka vydrží až tři týdny. Vyberte si z některého návodu na salát s okurkami z následujícího článku.

Okurkový salát s ředkvičkami

1 salátová okurka, 20 ředkviček, 3 jarní cibulky s natí, 100 g krémové zakysané smetany, 2 lžíce octa, sůl, mletý pepř

Okurku nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky, nemusíte ji loupat. Ředkvičky také nastrouhejte na plátky a cibulku i s natí na drobné kousky (kroužky). Smetanu, ocet a podle chuti sůl s pepřem prošlehejte a vmíchejte do připravené zeleninové směsi. Před podáváním nechte vychladit.

Okurkový salát se slaninou

2 středně velké salátové okurky, 100 g slaniny, 2–3 cibule, mletý pepř, 200 ml smetany, sůl

Okurku nakrájejte na kostky a promíchejte s kostičkami cibule. Smetanu osolte, okořeňte pepřem a promíchejte se zeleninou. Slaninu nakrájejte na kostičky, vyškvařte, tuk přeceďte a salát na talíři posypte škvarečky.

Pikantní okurkový salát

1 salátová okurka, 3 rajčata, 2 papriky, 100 ml majolky, 100 ml bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, 2–3 lžíce smetany, čerstvý kopr, sůl

Okurku i se slupkou nakrájejte na plátky, rajčata na kousky a papriky na proužky. Majolku, jogurt, smetanu, citronovou šťávu a sůl prošlehejte. Přidejte k zelenině, promíchejte a porce na talíři posypte sekanou koprovou natí.

Okurkový salát s ořechy

1 větší salátová okurka, 200 ml bílého jogurtu, stroužek česneku, olej, sůl, ocet, asi 50 g jader vlašských ořechů

Česnek rozetřete se solí a smíchejte s nasekanými ořechy. Přidejte 2 lžíce oleje, jogurt a promíchejte s nakrájenou okurkou na kolečka. Promíchejte a případně dochuťte octem.


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-pripravit-salaty-z-okurek-recepty.html