pomazanky-recepty.cz

Jak připravit francouzské makronky – recept krok za krokem

Složitost: Velmi složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Francouzské makronky jsou v posledních letech velmi populární takřka po celém světě. Můžeme je najít i v běžných supermarketech, a když ne denně, tak alespoň při speciálních akcích např. v rámci dnů francouzské kuchyně. Jsou relativně drahé, a tak si je kupujeme spíše výjimečně. Proč si je nezkusit připravit doma? Je to sice složitější, ale s kusem trpělivosti přípravu i pečení zvládne každý, kdo má chuť si je dát.

Co je potřeba

Na makronky:

  • 100 g bílků (asi 3 vejce) – pokojová teplota, ideálně "zralé"

  • 140 g mandlové mouky

  • 130 g moučkového cukru

  • 90 g krystalového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1/4 lžičky vinného kamene (nebo špetka kyseliny citronové)

Na francouzský máslový krém:

  • 5 žloutků

  • 100 g krystalového cukru

  • 30 ml vody (cca 3 lžíce)

  • 1 hrnek másla (226 g), změklého

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Špetka soli

 

 

Dále budeme potřebovat vybavení:

  • Plech na pečení

  • Pečicí papír

  • Stojanový nebo ruční mixér

  • Cukrářský sáček s kulatou špičkou (vel. 12)

  • Síto

  • Kuchyňská váha

  • (Volitelně) kuchyňský robot na prosívání

1. Příprava suché směsi:

2. Pusinka (francouzský sníh):

3. Macaronage (míchání):

4. Tvarování a odpočinek:

5. Pečení:

  1. V rendlíku zahřejte cukr s vodou na 115 °C (nebo do rozpuštění).

  2. Mezitím žloutky vyšlehejte do pěny.

  3. Pomalu nalijte horký cukrový sirup do žloutků za stálého šlehání.

  4. Pokračujte, dokud směs nezchladne.

  5. Postupně zašlehejte máslo, vanilku a sůl – vyšlehejte do hladkého krému.

  • Zrání bílků (2–3 dny v lednici) pomáhá lepšímu výsledku.

  • Těsto nepřemíchejte – jinak makronky nevyběhnou.

  • Vlhkost v místnosti ovlivňuje výsledek – pečte za sucha.

  • Nezoufejte, pokud se nepovedou – vždy budou chutné!


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-pripravit-francouzske-makronky-recept-krok-za-krokem.html