Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept

Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept. Jak málo stačí k tomu, aby se z nijak oblíbené teplé vařené mrkve stala žádoucí delikatesa. V podstatě jen její promísení s medově sladkou, kořeněnou a římským kmínem provoněnou olejovou zálivkou, která pak ve spojení s čerstvou petrželkou a kešu oříšky vykouzlí z teplé mrkve opravdu božskou lahůdku.

Co je potřeba

  • 5 větších mrkví
  • 1 lžička celého římského kmínu

Na zálivku:

  • 1 lžíce medu
  • šťáva z ½ citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř dle chuti

Na ozdobení:

  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 hrst nahrubo nasekaných kešu oříšků

světlá bageta k podávání

1

Mrkev oloupejte a nakrájenou na hrubší kolečka ji vařte v osolené vodě společně s římským kmínem tak, aby kolečka změkla, ale nebyla rozvařená. K tomu bude stačit přibližně 10–12 minut.

2

V průběhu vaření mrkve připravte zálivku, na kterou metličkou v misce intenzivně prošlehejte med, olej a citrónovou šťávu s kořením.

3

Dále na suché pánvi opražte plátky baget a nahrubo nasekané kešu oříšky.

4

Uvařenou mrkev slijte a v míse ji okamžitě promíchejte s připravenou zálivkou.

Pro dokonalejší prolnutí chutí nechejte takto pár minut odpočívat. Mísu přikryjte například alobalem, aby mrkev zcela nevychladla.

Poté naservírujte na talíř, posypte opraženými oříšky, nasekanou petrželkou a přiložte opečené plátky baget.

Salát můžete zvýraznit zakomponováním čerstvého koriandru, jehož chuť je intenzivnější a pikantnější než chuť petrželky, nebo do zálivky přidat marockou či indickou směs koření. Luxusní je například směs koření ras el hanout.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články