Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehký salát z nových brambor se zeleninou a sýrem

Tradiční bramborový salát s majonézou bohužel nepatří mezi dietní pokrmy. Lehký salát z nových brambor se zeleninou a sýrem může posloužit jako jeho velmi chutná a zdravá alternativa, kterou využijete nejen jako přílohu k masu. Může se jíst i samotný, hodí se však také ke grilovaným pokrmům, což jistě oceníte během teplého období roku.

Co je potřeba

  • asi 750 g nových brambor
  • 1 malá cibule nebo 2 jarní cibulky
  • 1 červená či žlutá paprika
  • 1 mrkev
  • 1/4 salátové okurky
  • 150 g balkánského sýra

Na zálivku si připravíme:

  • 2 lžíce jablečného či vinného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 4 lžíce olivového či jiného za studena lisovaného oleje
  • sůl, pepř, nasekaná čerstvá bazalka, pažitka či petrželka

 

1

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Pokud máme domácí či BIO brambory, stačí je předem důkladně omýt a vykartáčovat a po uvaření je nemusíme loupat. Jinak brambory oloupeme a nakrájíme na kousky či plátky.

2

Kousky brambor nasypeme do mísy, osolíme je a přidáme na malé kousky pokrájenou papriku a salátovou okurku, nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev a na kolečka nakrájenou cibuli či jarní cibulku. Naposledy vmícháme na kousky nakrájený balkánský sýr.

3

Zeleninu a sýr důkladně promícháme se zálivkou, kterou připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.

4

Lehký bramborový salát můžeme ihned podávat nebo jej nejprve nechat chvíli odležet v lednici. Hodí se k masu, zeleninovým karbanátkům a mnoha dalším pokrmům.
 

Zeleninu v receptu můžete obměňovat dle sezóny – skvěle se hodí ředkvičky, řapíkatý celer, pórek. Salát výborně dochutí také černé olivy.

Do salátu je možné přidat také natvrdo uvařená vejce a kyselou okurku jako do klasického bramborového salátu.

Místo octa zkuste použít citronovou šťávu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Utopence zavařené do sklenic
Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vy…