pomazanky-recepty.cz

Rožmberský salát, receptura 50423

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rožmberský salát je jemný a delikátní. Připravuje se z kapra, což lze už z jeho názvu odvodit. Rožmberský salát lze podávat jako studený předkrm, lehčí večeři, a nebo jej můžeme použít při výrobě obložených chlebíčků.

Co je potřeba

Na výrobu „domácího“ množství (něco přes půl kilogramu) rožmberského salátu budeme potřebovat:

  • 200 g tepelně upraveného kapřího masa
  • 50 g vařené mrkve
  • 67 g sladkokyselých okurek
  • 37 g sterilovaného hrášku
  • 64 g oloupané cibule
  • 125 g majonézy
  • 4 g cukru
  • 12,5 g octa
  • 10 g soli

I když původní receptura 50423 (určená pro konečných deset kilogramů salátu) předepisuje výrobu z opečených půlek kapra, na přípravu rožmberského salátu v domácích podmínkách můžeme úspěšně využít i uvařené části kapra zbylé po filetování, případně i kousky opečeného kapra, o které už není po svátečních hodech valný zájem. Nebo lze rožmberský salát zhotovit z méně kvalitních kousků kapra, které jsme na Štědrý den už nestačili osmažit a jen odložili do mrazáku k následnému zpracování.

 

Krok 1

Tepelně upravené kousky pečlivě rozebereme – zbavíme všech kostí, kostiček a kousků kůže. Teprve pak odvážíme potřebných 200 gramů. Nemusíme krájet, při míchání se ryba rozpadne.

Krok 2

Uvařenou a vychladlou mrkev nakrájíme na drobné kostičky, právě tak sladkokyselé okurky. Dáme do mísy, přidáme odvážený sterilizovaný hrášek bez nálevů. Cibulioloupeme, nakrájíme na velmi drobné kousky, odvážíme, dáme do sítka a spaříme vřelou vodou. Necháme vykapat s přidáme do mísy.

Krok 3

Jestliže máme čistý a nepřipálený výpek zbylý po úpravě ryby, použijeme ho do směsi (asi polévkovou lžíci). Majonézuvyrobíme ze dvou malých žloutků a asi 120 gramů oleje. Žloutky a olej předem vyndáme z lednice a necháme asi dvě hodiny odstát při pokojové teplotě. Pak oddělíme žloutky od bílků a žloutky začneme šlehat. Nejdřív po kapkách, pak pomalým pramínkempřiléváme olej. Když bychom neměli suroviny o stejné teplotě nebo olej lili příliš rychle, majonézu nevyšleháme. Nevadí. Řídkou směs přelijeme do nádobky s hubičkou. Do šlehací nádoby dáme další žloutek, chvíli šleháme a pak tenkým pramínkem přiléváme pokaženou směs (viz obrázek). Tak majonézu napravíme, jen ji bude o maličko víc (váha žloutku). Proto je dobré připravit si vždy o jedno vajíčko víc, než budeme potřebovat.

Krok 4

Do hotové tuhé majonézy přidáme sůl, ocet a cukr a znovu prošleháme. Přelijeme ke směsi ryb a zeleniny a promícháme. Ochutnáme. Jestliže jsme dodrželi předepsané množství surovin, měl by salát být „tak akorát“. Jestli ne, opatrně přidáme chybějící sůl, cukr nebo ocet. Jiné koření nepoužíváme, aby měl rožmberský salát svou typickou chuť.

Krok 5

Dáme do lednice na několik hodin rozležet.

Krok 6

Rožberský salát můžeme podávat s bílým nebo celozrnným pečivem (chleba se k němu moc nehodí). Nebo salát můžeme mazat na krajíčky veky a podávat jako jednoduchý chlebíček.

Právě tak ovšem můžeme rožmberský salát použít na přípravuslavnostnějších obložených chlebíčků.Protože má salát svou typickou chuť, postačí na obložený chlebíček přidat plátky vajíčka, vějířek kyselé okurky a jemně posypat sekanou kudrnatou petrželkou.

Mohlo by vás zajímat


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/rozmbersky-salat-receptura-50423