pomazanky-recepty.cz

Pravé smaženky alias sýrové krokety

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kdo pamatuje na smaženky, ať zvedne ruku. Smaženky byly asi dva centimetry vysoké oválné placičky, které vypadaly jako řízečky. Ležely na řezu veky potřené hořčicí, svrchu měly také hořčičnou vrstvu a zdobila je syrová cibule. Kupovaly se v „mléčných barech“, bufetech a v tak zvaných „polotovarech“. Pak zmizely a zbyla po nich jen typická chuť na patře – ničím nenahraditelná. Vypátrat smaženky nebylo jednoduché, ale podařilo se. Tak tady jsou – pravé smaženky.

Co je potřeba

(10 kusů)

  • 100 ml mléka
  • 20 g rostlinného tuku
  • 80 g hladké mouky
  • 60 g žloutků (tj. 4 kusy)
  • 475 g ementálu

Na obalení

  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Vejce (místo předepsaného mléka lze využít zbylé bílky)
  • Olej na smažení

Pod každou smaženku řez veky asi 1,5 cm široký

  • Plnotučná hořčice na pomazání veky i smaženky
  • Syrová cibule na ozdobení

Krok 1

Z poměrné části předepsaných surovin se nejdřív udělá odpalované těsto (viz popis pracovního postupu na obrázku). Do něj se zamíchají žloutky a jemně strouhaný sýr. V originále je předepsán Moravský bochník, ale ten se už nedělá. Moravský bochník byl vyvinut podle ementálu, takže do pravých smaženek musí přijít ementál (vyzkoušeno i z eidamu – není to ono, je to moc slané a „eidamovité“). Sůl není třeba přidávat.

Krok 2

Z tvárné a tuhé hmoty je dají velmi snadno vymodelovat pavézky podle velikosti veky. Snadno se obalí v trojobale, dobře se smaží. Receptura sedí i co do počtu porcí. Zkušební várky jsme dělali z dvacetiny uvedeného množství a hmota postačila na pět až šest kroket o velikosti řezu veky. Veku potřeme hořčicí, hotovou smaženku svrchu také. Ozdobíme cibulí. Hotovo.

Krok 3

Smaženky na vece jsou dobré i teplé, ale originální chuti dosáhnou až po vychladnutí.

Krok 4

A poslední záhada: Kde se vzala ta jemná kmínová stopa? Vysvětlení prosté. Dřív byly rohlíky a housky sypány kmínem. Při zpracování tvrdého na pečiva na strouhanku ve velkém ho nikdo neodstraňoval, takže ta vzdálená kmínová chuť vězela ve strouhance trojobalu.


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/chlebicky-jednohubky/prave-smazenky-alias-syrove-krokety