pomazanky-recepty.cz

Švýcarský salát I, receptura ČSN 50161

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Švýcarský salát I, receptura ČSN 50161. Hlavní složkou švýcarského salátu je trochu překvapivě sýr Gouda. Chuťový akord vytváří polosuchý salám, kyselá okurka, vejce a sterilizovaná kapie – vše jen ve velmi malém množství, aby vynikla dominantní chuť sýra. Švýcarský salát je spojen malým množstvím majonézy a větším dílem jogurtu. Jogurt není pouze spojovací surovina, ve švýcarském salátu má i jiné opodstatnění. Salát se podává po několikahodinovém rozležení.

Švýcarský salát má vysoký obsah mléčných bílkovin a vápníku, málo uzeniny a koření a neobsahuje žádné nadýmavé složky. Pro své složení je vhodný pro děti a těhotné či kojící ženy.

Co je potřeba

Rozpočet surovin na půl kilogramu (zaokrouhleno)

  • Brněnský salám 52 g
  • Gouda 176 g
  • Okurky sterilizované 50 g
  • Kapie sterilizovaná 23 g
  • Majonéza 50 g
  • Jogurt 125 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 5 g
  • Pepř 0,5 g (na dvě špičky nože)

Švýcarský salát I je dokladem toho, že někdejší československé státnínormy (ČSN) se stavovali zkušení a opravdoví mistři studené kuchyně.

Jen je trochu nepochopitelné jeho pojmenování „švýcarský“, když základem je nizozemský sýr Gouda. Zkušený lahůdkářský mistr by to neudělal – znal suroviny. Tak se lze jen domnívat, že se názvosloví vytvářelo někde u kancelářského stolu, daleko od výrobny a autoři názvu se domnívali, že „když sýr, tak Švýcarsko“.

Profesionalita receptury spočívá v něčem jiném – v „decentním“ a vyváženém použití ostatních surovin. Z úhlu běžného domácího vaření se může jevit, že jich je málo. Ale ono jich je  „akorát“.

Švýcarský salát podle ČSN má svou specifickou chuť, což nelze říct o většině domácích salátů dělaných „od oka“. Jsou sice chutné, ale všechny tak nějak stejné.

Motto studené kuchyně – „Zachovat recepturu a technologickou kázeň“ platí i u švýcarského salátu. Výsledek je pak vždy zaručen.

Krok 1

Komentáře k surovinám

  • Sýr Gouda: Má specifickou chuť. Sýr Gouda přichází na naše pulty obvykle ne příliš vyzrálý, tak je měkčí a uležením v salátu ještě víc změkne. Z obou důvodů by nebylo šťastné použít jiný druh sýra.
  • Brněnský salám. Vyrábí se stále, ale spíš na jižní Moravě. Proto může vzniknout problém s jeho nákupem. Když není jiná volba, lze jej nahradit jiným dobrým výrazně nekořeněným salámem s tukovou mozaikou – třeba inoveckým nebo turistickým.
  • Jogurt. V předpise není jen pro odlehčení majonézy, jak by se v současnosti mohlo zdát (v době vzniku normy se na kalorie ještě „nehrálo“). Jogurt salátu dodá příjemně nabřesklé, mléčně harmonizující chuti. A pak jeho další funkce: Gouda vstřebá tekutinu z jogurtu, trochu zvětší objem a změkne do lahodné konzistence. Proto je nutné nechat švýcarský salát několik hodin odležet. Nejen, že sýr změkne, ale salát i zhoustne.
  • Majonéza. Budeme-li připravovat víc než půl kilogramu hotového salátu, vyplatí se udělat majonézu vlastní. Je to rychlé, levné a máme jistotu, že v ní nejsou žádné emulgáty a konzervanty. Na půl kila je ovšem potřeba jen 50 g majonézy (asi dvě lžíce), takže možná sáhneme do sklenice majonézy koupené. Při výběru je třeba se zaměřit na výrobky, které mají tradiční českou „majolkovitou“ chuť. Tu postrádají majonézy zahraničních značek.
  • Sterilizovaná kapie. Protože „jíme i očima“, lépe se hodí kapie červená. Pro zkušební vzorek bylo použito nakládané kapie zelené, která se v salátu vzhledově moc dobře nevyjímá – chuť je ale stejná.

Krok 2

Oloupeme vajíčko a salám, odvážíme suroviny.

Krok 3

Nakrájíme je na úhledné stejně dlouhé nudličky, vajíčko rozsekáme.

Krok 4

Přidáme jogurt, majonézu, sůl a pepř.

Krok 5

Promícháme a dáme do lednice proležet.

Použití švýcarského salátu


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/svycarsky-salat-i-receptura-csn-50161