pomazanky-recepty.cz

Švýcarský salát II, ČSN 50162

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Švýcarský salát II, ČSN 50162. Švýcarský salát se připravuje ze sýru ementálského typu, cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí.

Výraznou chuť salátu dodává sladkokyselá olejová zálivka s hořčicí. Salát je dále dochucen solí, pepřem, worcesterem.

Vzhledem k použitým surovinám je švýcarský salát II vydatnější a hodí se na přesnídávku, lunch nebo k večeři. Velmi dobře chutná s domácím pečivem.

„Nebude to také snadné, drahá…“

Složení švýcarského salátu „dvojky“ odpovídám soudobým stravovacím trendů: rychlá příprava, pikantní ale svěží chuť, kvalitní základní suroviny. Jenže právě předepsané suroviny jsou skutečným „kamenem úrazu“.

Co je potřeba

Rozpis surovin na půl kilogramu salátu

  • Zeleninová směs s houbami (40 % hub) 135 g
  • Sýr Moravský bochník (ementál) 95 g
  • Cikánská pečínka 74
  • Vařené bílé fazole 88 g
  • Cibule 43 g
  • Paprika kapie sterilovaná 23 g
  • Okurky sterilované 45 g
  • Olej 25 g
  • Ocet 5 g
  • Cukr 5 g
  • Hořčice 5 g
  • Sůl 5 g
  • Worcester 2,5 g

Komentáře k surovinám

Ostatní ingredience jsou běžně k mání.

Švýcarský salát z „Drahožeru“

Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“.

Příprava švýcarského salátu II

);">uvařené bílé fazole a promícháme. Okurky nakrájíme na kostičky, kapie na krátké proužky. Cibuli nakrájíme ostrým nožem na velmi drobné kousky. Přidáme do mísy, promícháme. Z oleje, octa, hořčice, soli, cukru, pepře a worcesteru umícháme zálivku, vlijeme do salátu a dobře promísíme. Dáme vychladit.

);">švýcarském salátu I, ementál ve „dvojce“ zůstane i po odležení pevný.

Použití švýcarského salátu II

Upozornění

Švýcarský salát II, originál dle ČSN

 

 

Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“. Další tip na salát s fazolemi: Jak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.

Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/svycarsky-salat-ii-csn-50162