pomazanky-recepty.cz

ČSN: Salát z rybího filé s majonézou a salát z tresky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Saláty z rybího filé, receptury 50415 a 50416. Na oba saláty podle receptur československých norem je jako základní surovina použito mražené rybí filé z tresky. Dalším společným rysem je snadná příprava a jen malé množství doplňujících surovin, a to co se druhů i gramáže týká. Proto je uvádíme společně, třebaže se chuťově i vzhledově liší.

Salát z  filé s majonézou má jemnou chuť a je soudržný, proto jej kromě přímé konzumace lze využít na další výrobky studené kuchyně. Salát z tresky je pikantnější a protože je spojen jen olejem, je méně soudržný.

Co je potřeba

Salát z rybího filé s majonézou

  • Filé z tresky 500 g
  • okurky sterilované 36 g
  • vařená mrkev 10 g
  • cibule 22 g
  • majonéza 100 g
  • hořčice plnotučná 10 g
  • ocet 2,5 g
  • sůl 5 g
  • mletý pepř
  • cukr 2,5 g

Salát z tresky

  • Filé 500 g
  • sůl 5 g
  • ocet 30 g
  • olej 50g
  • cibule 73 g
  • bobkový list,
  • celý pepř,
  • mletý pepř

Krok 1

Salát z rybího filé s majonézou

Filé dáme vařit do menšího množství osolené vody s octem (jen aby bylo potopené). Uvaříme do měkka – doba varu záleží na jeho kvalitě. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a prsty rozdrobíme na malé kousky.

Uvařenou mrkev, kyselou okurku nakrájíme na drobnější kostičky, cibuli (asi půlku menší) ostrým nožem na velmi drobné kousky a přidáme k rybě.

Ze dvou malých žloutků a asi 95 g olejeme uděláme majonézu. Rozmíchámev ní cukr, hořčici a mletý pepř. Vlijeme k pevným surovinám, promícháme, ochutnáme. Případně dochutíme solí, pepřem, octem či cukrem.

Dáme na několik hodin do chladničky, aby se proležel.

Použití salátu

  • Podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem
  • nebo mažeme na krajíčky bílé veky.
  • Salátem z rybího filé také můžeme plnit mističky z rajčat, lodičky z paprik, soudky ze syrové okurky.
  • Kopečky salátu položené na listu salátu nebo čínského zelí také můžeme doplnit studenou mísu.

Krok 2

Salát z tresky

Z vody, části soli, části octa, bobkového listu a celého pepře svaříme nálev. Asi po pěti minutách varu přidáme tresčí filé, stáhneme teplotu a pomalu uvaříme do měkka.Vyjmeme z láku, ale nevyléváme jej.

Zatímco filé chladne, nakrájíme ostrým nožem cibuli na tenké plátky (stačí z rozpůlené cibule, kolečka se krájí špatně). Protože je cibule v salátu poměrně dost, je lepší spařit ji vřelou vodou.

Filé nakrájíme na kostky, smícháme s cibulí, zalijeme olejem, přidáme mletý pepř, sůl a zbylý ocet, promícháme. Kdyby byla směs příliš suchá, přidáme po lžicích láku, v kterém se filé vařilo.

Tento salát potřebuje delší dobu na rozležení, nejlepší připravit jej například dopoledne pro večerní podávání nebo nechat proležet přes noc.

Použití salátu

  • K tomuto salátu nejlépe chutná krajíček chleba. Salát se dobře hodí jako „pánská“ chuťovka k pivu.

Tipy

Mohlo by vás zajímat


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/csn-salat-z-rybiho-file-s-majonezou-a-salat-z-tresky