Přejít k hlavnímu obsahu

Liptovská pomazánka a liptovský chlebíček podle bývalé ČSN

Liptovská pomazánka, ČSN 50514 a liptovské chlebíčky,  ČSN 51002. Na liptovskou pomazánku je jako základní surovina použit tvaroh, i když je její název pro někoho trochu zavádějící a vzbuzuje představy brynzy.

Ovšem jak říká klasik: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“

Protože, jak zase říkávali kuchařští mistři učedníkům: „Norma je norma, a tu neokecáš“.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Josef Procházka (neověřeno) | Út, 04/21/2020 - 09:01

Není pravda, že liptovská pomazánka je z tvarohu a nikoliv z brynzy. Že ČSN obsahovala něco jiného, není ničím jiným než tím, že za socialismu nebyla brynza běžně k mání v potřebném množství, tedy receptura použila jako náhražku tvaroh. Ovšem originální liptovská pomazánka jako tradiční krajová specialita se vyrábí z brynzy, másla, cibule, mleté sladké papriky a kmínu.
Tvrdit o tvarohové náhražce, že to je pravá liptovská pomazánka, je asi stejné, jako prohlašovat za autentický rakouský Liptauer, jenž v prapůvodním základu také měl brynzu a dnes se do něj dávají ančovičky...

Další zajímavé články

Utopence zavařené do sklenic
Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vy…