Přejít k hlavnímu obsahu

Liptovská pomazánka a liptovský chlebíček podle bývalé ČSN

Liptovská pomazánka, ČSN 50514 a liptovské chlebíčky,  ČSN 51002. Na liptovskou pomazánku je jako základní surovina použit tvaroh, i když je její název pro někoho trochu zavádějící a vzbuzuje představy brynzy.

Ovšem jak říká klasik: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“

Protože, jak zase říkávali kuchařští mistři učedníkům: „Norma je norma, a tu neokecáš“.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Josef Procházka (neověřeno) | Út, 04/21/2020 - 09:01

Není pravda, že liptovská pomazánka je z tvarohu a nikoliv z brynzy. Že ČSN obsahovala něco jiného, není ničím jiným než tím, že za socialismu nebyla brynza běžně k mání v potřebném množství, tedy receptura použila jako náhražku tvaroh. Ovšem originální liptovská pomazánka jako tradiční krajová specialita se vyrábí z brynzy, másla, cibule, mleté sladké papriky a kmínu.
Tvrdit o tvarohové náhražce, že to je pravá liptovská pomazánka, je asi stejné, jako prohlašovat za autentický rakouský Liptauer, jenž v prapůvodním základu také měl brynzu a dnes se do něj dávají ančovičky...

Není pravda, že za socialismu nebyla brynza běžně k mání v potřebném množství - normálně jsem ji kupoval váženou v mléčných lahůdkách...

Další zajímavé články