Přejít k hlavnímu obsahu

Švédská pomazánka, zdravá delikatesa pro pravé labužníky

Švédská pomazánka, zdravá delikatesa pro pravé labužníky

Švédská pomazánka, receptura ČSN 50439. Švédská pomazánka se připravuje z tvarohu, másla a tresčích jater, která jí dodávají delikátní jemné chuti. Švédskou pomazánku můžeme podávat při běžném stolování – například k večeři. Ale větší uplatnění najde švédská pomazánka v lahůdkové studené kuchyni. Můžeme ji použít na přípravu jedno druhových obložených chlebíčků, miňonek a kanapek. Velmi dobře poslouží jako náplň paštiček, nebo na plnění zeleniny či vhodného ovoce. Švédská pomazánka je zdravá a vhodná i pro děti a těhotné ženy.

Co je potřeba

Suroviny uvedené v ČSN 50439 pro studenou kuchyni jsou sestaveny pro výsledných deset kilogramů produktu. Protože se tresčí játra coby nejdůležitější složka pomazánky prodávají nejčastěji v balení po 115 gramech (včetně oleje), rozpočítali jsme suroviny v poměru na jednu krabičku tresčích jater:

  • 144 g másla
  • 360 g tvarohu
  • 115 g tresčích jater s olejem
  • 30,5 g cibule
  • 32,5 g okurek
  • 3,6 g worcester
  • sůl
  • 11 g petržel

Tresčí játra patří mezi pochoutky. Jsou sice poměrně tučná, ale na druhou stranu jich nesníme najednou velké množství – jednak jsou sytá, jednak „mlsnému (labužníkovi) stačí jen se oblíznut“.

Tresčí játra jsou nejen delikátní, ale také zdravá.

  1. Obsahují vitamin A (zlepšuje vidění, příznivě působí na stav pokožky, harmonizuje činnost pohlavních žláz).
  2. Dále mají tresčí játra vysoký obsah vitaminu D (důležitý v měsících s malým slunečním svitem, zabraňuje desktruktivním procesům v kostech, zejména u dětí a starších lidí).
  3. Trojici prospěšných látek doplňují omega-3 nenasycené mastné kyseliny (potřebné v těhotenství, pozitivní vliv na srdce, cévy, funkce mozku, podporují obranyschopnost organismu, snižují nebezpečí rozvoje astmatu a atopického ekzému u dětí).

 

1

Nejdřív dobře vyšleháme máslo, až do konzistence pěny. Tento krok je důležitý u každé pomazánky s máslem, jinak bude pomazánka těžká (a bude jí objemově méně, než při vyšlehaném máslu).

2

Do másla zašleháme tvaroh. V původní receptuře je předepsáno tvaroh nejdřív prolisovat. To se ale týká poctivého tvarohu, který je hrudkovitý. Tvarohy dnes běžně prodávané není třeba lisovat. Ale ani ředit mlékem, což je také v původní receptuře uvedeno. Máme-li farmářský tvaroh, přidáme i mléko.

3

Do vyšlehaného tvarohu zašleháme celý obsah krabičky tresčích jater i s olejem, přidáme sůl, worcester, petrželku a jemně posekanou okurku. Vyšleháme do lehké pěny.

4

Nadrobno nakrájíme cibuli (asi půlka menší) a bez použití šlehače ji ručně vmícháme do pomazánky.

Švédská pomazánka ve studené kuchyni

Švédskou pomazánku lze předložit k večeři, dobře chutná s jakýmkoliv pečivem a čerstvou i nakládanou zeleninou.Protože však švédská pomazánka patří spíš k lahůdkovým výrobkům, má své místo ve studené kuchyni.

  • Můžeme ji nanášet na krajíčky bílé veky a přizdobit zeleninou (naťová cibulka, paprika čerstvá nebo nakládaná, rajče, avokádo).
  • Podobně lze natírat řezy chleba, bagetky nebo rohlíku na malé chuťovky – přízdoba stejná.
  • Dětem pro radost můžeme z chleba nebo z toustového chleba vykrájet kanapky v podobě rybiček (odkrojky usušíme a využijeme jinak – viz Jak zpracovat starý chleba).
  • Švédskou pomazánkou můžeme plnit ozdobně překrojené půlky rajčat, paprik, okapaných kompotovaných broskví nebo soudečky z čerstvé okurky. K tomu podáváme třeba domácí houstičky či banketky.
  • Švédská pomazánka je rovněž vynikající náplní pro paštičky z listového nebo tvarohového těsta.

 

Tipy

Aby byla zachována vyvážená, lehká a svěží chuť, dodržíme gramáž surovin a nepřidáváme do švédské pomazánky žádné další ingredience nebo koření. I kdyby se nám zdálo, že je tam například málo cibule, podáme ji jemně nakrájenou zvlášť.

Varování

Než se vydáme na nákup tresčích jater V posledních letech se opakovaně objevily potvrzené informace o nevhodnosti konzumace tresčích jater pocházejících z ryb žijících v Baltském moři. Protože distributoři musejí na obalu uvádět původ lovených ryb, je proto vhodné vybírat si játra z tresek z jiných moří. Na trhu jsou běžně k mání a nejsou dražší než ty baltské. Na internetu jsou rovněž k dohledání testy spolehlivých institucí, kde jsou přímo uvedeny vhodné i nedoporučené značky.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články