Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat lahůdkovou huspeninu | retro recept

Jak udělat lahůdkovou huspeninu |retro recept

Jak udělat lahůdkovou huspeninu |retro recept. Tímto receptem navazuji na článek Jak připravit aspik podle norem studené kuchyně. Receptura huspeniny má číslo 0735 a jedná se opět o předpis, který byl dříve závazný pro všechny výrobce. Množství je uvedeno v „čisté“ hmotnosti (bez kostí) a vyrobíte z něj 10 kg hotové huspeniny. V domácích podmínkách si upravte množství podle vlastní potřeby.

Co je potřeba

  • 7500 g masa z vepřové hlavy
  • 7500 g masa z vepřových nožiček
  • 170 g cibule
  • 27 g česneku
  • 400 g 8% octa
  • 50 g želatiny
  • 800 g kyselých okurek
  • 200 g (5 ks) vajec
  • 150 g soli
  • 75 g petrželové natě
  • 500 g aspiku 
  • 4500 g vody
  • 5 g celého pepře
  • 5 g mletého pepře
  • 2 g bobkového listu
1

Vepřové hlavy a nožičky dobře očistěte a vyperte ve vlažné vodě. Uvařte je do měkka v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem a česnekem. Vařené maso vyjměte z vývaru, odstraňte kosti a maso pokrájejte na drobné kousky. Klihové části z nožiček velmi jemně rozsekejte. Vývar proceďte.

2

Připravené maso vraťte do procezeného vývaru, ochuťte octem, mletým pepřem a je-li třeba, i solí. Přidejte v trošce vody namočenou želatinu a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Roztok nesmí vařit, ztratil by želírovací schopnost. 

3

Huspeninu nalijte do forem (srnčí hřbet nebo jiná s vhodným tvarem). Ještě před tím formu vylijte rozpuštěným aspikem podle https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-pripravit-aspik-podle-norem-studene-kuchyne-recept.html a ozdobte plátky vařených vajec a petrželovou natí. V lednici nechte ztuhnout. Pak formu doplňte chladnou huspeninou a nechte opět ztuhnout.

Ztuhlou huspeninu vyklopte, krájejte na porce a podávejte s cibulí, octem a chlebem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články