Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept. Tento druh salátu budou pamatovat zejména dříve narození. Je to originální receptura z Norem studené kuchyně z roku 1958, kde je uvedena pod číslem 0566. Dnes má každý výrobce vlastní recepturu, dříve byly normy závazné pro všechny. Pokud s nostalgií vzpomínáte na kdysi oblíbenou svačinku – vlašák s rohlíkem – můžete si ho podle retro receptu sami doma připravit. Počítejte však s tím, že kvalita uzenin byla jiná a vzpomínky bývají přikrášlené, tak abyste nebyli zklamáni.

Co je potřeba

Rozpis surovin na 10 kg hotového výrobku (v závorkách je uvedena hmotnost v  gramech na 2 kg salátu)

  • 2 200 g (440) šunkového salámu
  • 2 000 g (400) majonézy
  • 1 800 g (360) okurky kyselé bez nálevu
  • 500 g (100) zelený hrášek bez nálevu
  • 500 g (100) celer kořenový
  • 500 g (100) mrkev kořenová
  • 200 g (40) hořčice
  • 60 g (12) g cukr písek jemný
  • 1 000 g (200) bílky čerstvé
  • 2 300 g (460) brambory v syrovém stavu
  • 10 g (2) pepř mletý
  • 80 g (16) ocet 8%
  • 80 g (16) worcester
  • 80 g (16) sůl
  • 400 g (50) cibule
1

Brambory uvařte den předem ve slupce. Ještě teplé oloupejte a nechte do druhého dne rozložené v chladu. Uvařte i mrkev a celer, aby byly druhý den ihned k dispozici.

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept
2

Druhý den vařenou zeleninu a brambory nakrájejte na slabé nudličky. Na přibližně stejné kousky pokrájejte šunkový salám, okurky a vařené bílky.

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept
3

Přidejte drobně nakrájenou cibuli, hrášek, majonézu a všechny chuťové přísady. Vše dohromady zlehka promíchejte. 

Hotový salát skladujte v chladničce.

Jak připravit vlašský salát s vejci | retro recept
4

A aby retro recept byl kompletní, ještě přidám normu 0501 na majonézu. Recept je na 10 kg hotové majonézy, v závorce je přepočet na potřebných 400 g.

8 650 (346) g stolního oleje, 1 200 (48) g čerstvých žloutků, 100 (4) g soli, 150 (6) g 8% octa

3lehejte žloutky se solí a pomalu k nim lijte olej, jakmile směs zhoustne, přidejte ocet, zbylou sůl a zbytek oleje již můžete přidávat rychleji. Vše vyšlehejte do zhoustnutí. Aby se majonéza při šlehání nesrazila, je nutné, aby olej a žloutky měly stejnou teplotu.

Tipy

Abyste dostali 1 200 g žloutků, musíte rozbít 60 vajec. Na 48 g budete tedy potřebovat 3 žloutky a ještě trochu zbyde.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články