Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit chutné domácí bylinkové máslo | recept

Jak připravit chutné domácí bylinkové máslo | recept. Sezona sklizně úrody ze zahrádky vrcholí a neměli bychom zapomenout na sklizeň bylinek, dají se různě využít. Dodají chuť různým pokrmům. Jednou z možností jejich využití je výroba bylinkového másla. Výborně chutná na rozpečené bagetě, bramborách, ale také na grilovaném masu nebo pečené rybě.

Můžeme z něj utvořit  pomocí potravinářské folie váleček a po ztuhnutí krájet ozdobným nožem na plátky. Pro pozdější potřebu ho nechte ztuhnout v ozdobných tvořítkách (např. na vánoční cukroví) a po vyklepnutí skladujte v mrazničce v pevně uzavřeném sáčku nebo dóze s víkem.

Několik osvědčených tipů vám nabízím v článku.

 

Co je potřeba

Rozpis surovin je uveden v jednotlivých krocích

 

1

 Bylinkové máslo voňavé

200g másla, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 lžička nasekaných lístků šalvěje, 1 lžička čerstvého tymiánu, sůl a bílý pepř.

Změklé máslo utřete se solí, citronovou šťávou a čerstvě namletým pepřem. Přidejte jemně sekané bylinky v libovolném poměru. Bylinky omyjte a pečlivě osušte, nesmí na nich zůstat voda. Máslo se hodí jako pomazánka na pečivo.

2

Bylinkové máslo trochu ostřejší

200g másla, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžička drceného barevného pepře,špetka pálivé papriky a sůl

Všechny uvedené ingredience spojte dohromady. Záměrně neuvádím přesné dávkování, vylaďte si máslo podle vlastní chuti.  Máslo je výborné k drůbeži, rybímu masu i na pečivo.

3

Bylinkové máslo s česnekem

200g másla, 3 stroužky česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek – tymián, rozmarýn, pažitka a petrželka, sůl a bílý pepř.

Máslo s prolisovaným česnekem a jemně sekanými bylinkami utřete, osolte a okořeňte mletým pepřem. Univerzální použití, hodí se téměř ke všemu.

4

Zelené bylinkové máslo

250 g másla, 50 g mletých oloupaných mandlí, 2 sardelky, 2 stroužky česneku, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, Hrst pažitky a petrželové natě

Petržel a pažitku spařte vroucí vodou a nechte vystydnout. Změklé máslo utřete s prolisovaným česnekem a mletými mandlemi. Sardelku rozmělněte vidličkou, přidejte k máslu společně s pokrájenými bylinkami. Rozmixujte. Takto připravené máslo se hodí k rybám a bílému masu.

Autor: Jitka
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit pomazánku z hub | recept
Jak připravit pomazánku z hub | recept. Není asi nic příjemnějšího než procházka v lese s bonusem v podobě plného košíku hub. A člověk hned přemýšlí,…