pomazanky-recepty.cz

Jak udělat pomazánku s olomouckými tvarůžky |4 recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Olomoucké tvarůžky (syrečky) patří mezi zrající měkké sýry. Nejstarší zmínky o jejich výrobě se objevují už v 16. století. Vyráběly se podomácku v mnoha moravských obcích a protože se prodávaly na trzích v Olomouci, začalo se jim říkat podle tohoto města. Tvarůžky se vyrábějí tradičním způsobem z nesířeného tvarohu a soli, neobsahují žádné přídavné látky ani konzervanty. Mají velmi nízký obsah tuku, nejvýše 0,6 % a splňují požadavky racionální výživy. Tvarůžky se vyznačují charakteristickou silnou vůní, a proto je někdo kvůli ní „nemusí“. Pro příznivce tradiční speciality máme několik zajímavých receptů.

Co budete potřebovat:

Krok 1

Jak postupovat:

Máslo utřete s hustou smetanou, přidejte nastrouhané tvarůžky a drobně pokrájenou cibuli, petrželovou nať a sladkou papriku podle chuti. Dobře promíchejte a vmíchejte do směsi jemné nudličky barevných paprik. Na závěr případně dosolte.

Co budete potřebovat:

Krok 2

Jak postupovat:

Tavený sýr utřete s nastrouhanou Nivou, tvarůžky a jemně nakrájenou cibulí. Přidejte majolku, pivo a kmín – vše přiměřeně, musí vzniknout hustější hmota. Dobře promíchejte a nechte v chladu 1–2 dny uležet pro tu správnou chuť.

Co budete potřebovat:

Krok 3

Jak postupovat:

Tvarůžky rozmačkejte vidličkou a dobře promíchejte s pomazánkovým máslem. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, koření a promíchejte.

Co budete potřebovat:

Krok 4

Jak postupovat:

Tvarůžky nakrájejte na kousky, vložte spolu s kmínem, bobkovým listem a novým kořením do nádoby s víčkem, a zalijte pivem tak, aby byly ponořeny. Nechte stát v pokojové teplotě nejméně 2 dny (slabší povahy), ti otrlejší i déle. Po uplynutí doby nakrájejte česnek a cibuli nadrobno, smíchejte s máslem a kořením. Z tvarůžků slijte pivo a promíchejte je s připravenou směsí.

v Lošticích, kde se olomoucké tvarůžky vyrábějí, můžete navštívit i muzeum tvarůžků a Tvarůžkovou cukrárnu? Rozhodně (budete-li mít cestu) je navštivte. Cukrárna vás nadchne, uvidíte!

Abyste měli z čeho vybírat, nabízíme další recepty na vynikající pomazánky s tvarůžky:


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-udelat-pomazanku-s-olomouckymi-tvaruzky-4-recepty.html