Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu
08. Říjen 2024
Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu. Obecně cokoliv marinovaného či naloženého, zpravidla v notné dávce oleje, česneku a koření, je zárukou naprosté chuťové pecky. V případě lilku tomu není jinak. Pečený lilek, obalený v dokonalé směsi poměrně výrazných a různorodých surovin, napěchovaný do sklenic, zalitý zbytkem marinády a pár dní uleželý v lednici, je něco nepopsatelně unikátního. To prostě musíte zažít.
Co je potřeba
- 4 lilky (celkem přibližně 1 kg)
- 10 lžic olivového oleje
- 4 lžíce octu Balsamico
- 6 - 8 stroužků česneku
- 4 lžíce kapary
- 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe výraznějšího typu Teriyaki)
- 1 lžíce třtinového cukru (lze i med)
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst bazalky
- 1 hrst máty
Tipy
- Ještě větší parády dosáhnete, pokud lilek neupečete v troubě, ale ugrilujete klasicky na grilu. Grilem dodané kouřové aroma výslednou chuť ještě zintenzivní.
Související články
Další zajímavé články
Jak na netradiční exotickou mrkvovou pomazánku
Na pohled tradiční, ovšem v chuti netradiční. Lehký nádech exotiky v mrkvové pomazánce překvapí, současně však zaujme a osloví. Nasládlá chu…
Jak připravit pestrý zeleninový salát s černou čočkou, řepou a slaným sýrem
Jak připravit pestrý zeleninový salát s černou čočkou, řepou a slaným sýrem. Plnohodnotný a rovněž tak i plně harmonický salát z čerstvých zelený…
Jak na majonézový retro salát z párků a sýru | recept
Jak na majonézový retro salát z párků a sýru | recept. Labužnická pochoutka z dob, kdy salátům vládla majonéza a zdravá strava bylo cizí slovo. O…
Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept
Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept. Jak málo stačí k tomu, aby se z nijak oblíbené teplé vařené mrkve stala žádoucí deli…
Jak udělat pomazánku s olomouckými tvarůžky |4 recepty
Olomoucké tvarůžky (syrečky) patří mezi zrající měkké sýry. Nejstarší zmínky o jejich výrobě se objevují už v 16. století. Vyráběly se podomácku v mno…
Diskuze k článku