Přejít k hlavnímu obsahu

Masové kuličky s pikantní zeleninou

Drobné masové kuličky, obvykle spíchnuté s nakládanou perlovou cibulkou, známe z rautových stolů připravovaných profesionály. Ale nic nebrání připravit je i doma a doplnit podle své fantazie, a nebo podle stavu zásob ve spíži.

Masové kuličky jsou příjemným zpestření připravovaného pohoštění. Mohou doplnit nebo i zcela nahradit obligátní jednohubky či chlebíčky nebo tvořit součást studené mísy.

Příprava masových kuliček je snadná, rychlá a finančně nepříliš náročná.

Na masové kuličky použijeme mleté vepřové nebo drůbeží maso. Mleté hovězí a nebo směs s hovězím masem nejsou vhodné – tepelná úprava je rychlá a hovězí maso potřebuje delší čas, bylo by v kuličkách tvrdé. Když bychom chtěli dělat masové kuličky z drůbežího masa, pomeleme je bez kůží – právě z téhož důvodu krátké doby tepelné úpravy.

1

Půl kilogramu mletého masa dobře promísíme s celým vajíčkem a lžičkou soli.

2

V této fázi můžeme maso rozdělit na dvě části a okořenit je rozdílně: paprikou a kmínem, karí kořením, mletým zázvorem nebo jen černým pepřem.

3

Koření dobře promísíme.

4

Z masové hmoty tvarujeme malé ploché koláčky asi o váze 15 gramů. Při smažení se zakulatí. Z půl kilogramu jich bude asi 36.

5

Pro větší pestrost můžeme z jednoho druhu masa vytvořit delší válečky, které při zdobení nakrájíme na kotoučky.

6

Lehce je obalíme v polohrubé mouce (jen pro zpevnění) a dáme smažit.

7

Placičky rychle opečeme z obou stran, pak snížíme teplotu (na dvojku u elektrického sporáku, na minimum u plynového), přikryjeme poklicí a dalších asi sedm minut necháme velmi zvolna dodělat. Kdybych je smažili na nejvyšší stupeň, svrchu by byly vysušené, ale maso uvnitř by zůstalo tvrdé.

8

Doplňky a přízdoby

Masové kuličky vybereme a když zchladnou, můžeme zdobit.

  • Nejjednodušší – a velmi chutné – je spíchnout kuličku s nakládanou cibulkou.
  • Jinou variantou může být potřít kuličky trochou hořčice, kečupu, harissy nebo paprikového protlaku a položit na ně kolečko syrové cibule a kousek nakládané zeleniny a spíchnout.
  • Kuličku můžeme pokládat na podklad z pečiva (i chleba), v tom případě natřeme pikantní pochutinou pečivo.
Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva

Text a foto (jez)

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Rožmberský salát je jemný a delikátní. Připravuje se z kapra, což lze už z jeho názvu odvodit. Rožmberský salát lze podávat jako studený předkrm, lehč…