Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept. Výrazná vepřová játra jsou díky své intenzitě jedinečným základem nejen pro paštiky, ale i pro pomazánky. Jako například u této, v níž je jejich specifická chuť obohacena o jemný kečup a rajčatový protlak, jež se spolu s červeným vínem, česnekem a aromatickým kořením zaslouží o nevšední, překvapivě šťavnatou a příjemně lehkou pomazánku.

Co je potřeba

  • 350–400 g vařených, pečených či grilovaných vepřových jater
  • 1 velká cibule
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 2–3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce suchého červeného vína
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sušené petržele
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného libečku
  • sůl a pepř dle chuti
1

Do výkonného mixéru vložte na kousky nakrájená uvařená či upečená játra a spolu s najemno nasekanou cibulí je začněte mixovat.

Zde skvěle využijete i případná zbylá játra z grilování, která jsou většinou již patřičně ochucená a dodají pomazánce významný podtón.

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept
2

V průběhu mixování přidejte rajčatový protlak s prolisovaným česnekem a mixujte dál do co nejhladší a nejjemnější konzistence.

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept
3

V míse pak játrový základ zvláčněte vínem a olivovým olejem. V případě, že je základ příliš hustý, přilijte ještě trochu oleje.

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept
4

Nakonec pomazánku okořeňte petrželí, oreganem i libečkem a dle chuti osolte a opepřete. Zároveň přidejte i kečup se sójovou omáčkou.

Takto připravenou pomazánku nechejte v lednici alespoň ½ dne uležet, nejlépe však do druhého dne a následně podávejte s čerstvým či rozpečeným pečivem, anebo si k ní dopřejte poctivou, česnekem potřenou topinku, s níž je pomazánka opravdu delikatesní.

Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept

Tipy

  • Pro jemnější a krémovější pomazánku použijte k její přípravě kuřecí játra, přičemž výslednou chuť můžete ještě na úplný závěr zjemnit 2–3 lžícemi rajčatové passaty, která současně pomazánku i lehce naředí a zvláční.
  • Naopak zvýraznit a zostřit lze pomazánku přidáním ostrého kečupu, tabasca či trošky čili koření.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články