Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pestrý salát s květákem | recept

Jak připravit pestrý salát s květákem | recept. Se saláty, kde je jednou z ingrediencí květák, se hned tak nepotkáte. Salátové bufety i restaurace tuto zeleninu využívají jen ve velmi úzkém sortimentu. Je to škoda, květák patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a je chutný v mnoha úpravách a pokrmech. Nejširší uplatnění má jako jedna z přísad do zeleninových salátů, těch je opravdu nepřeberné množství. Vyzkoušeli jsme jeden zajímavý recept, který si vám dovolujeme nabídnout v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • 3 středně velká rajčata (nebo cherry rajčátka v přiměřeném množství)
  • 5 lžic sterilovaného hrášku
  • 2 vejce
  • 200 g uzeného tvrdého sýra
  • 200 ml majolky
  • citronová šťáva a sůl podle chuti
1

Květák očistěte, odstraňte listy a dejte vařit do osolené vody. Květák vařte celý a aby se stejnoměrně uvařil, do středu košťálu zapíchněte špikovací nebo grilovací jehlu. Květák nevařte moc dlouho, lépe chutná nedovařený – poloměkký. Po uvaření ho zchlaďte ledovou vodou.

Vejce uvařte natvrdo a nechte je vychladnout.

 

2

Studený květák rozeberte na růžičky. Vejce pokrájejte na čtvrtky , rajčata na stejné kousky a sýr nastrouhejte na hrubé nudličky. Vše kromě vajec vložte do misky a přidejte okapaný sterilovaný hrášek, osolte, zakápněte citronem a lehce promíchejte s majolkou.

3

 Vychlazený salát upravte na talíře, ozdobte vejci a podávejte s celozrnným pečivem. Salát je určen k okamžité spotřebě (ihned po vychlazení). Delším stáním ztrácí na vzhledu i chuti. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články