Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit saláty z míchané zeleniny | recepty

Jak připravit saláty z míchané zeleniny | recepty

Jak připravit saláty z míchané zeleniny | recepty. Saláty z čerstvé zeleniny nejlépe chutnají v sezoně, kdy je jí na trhu bohatý výběr z tuzemské produkce. Zelenina má tu správnou chuť, takovou jakou má mít a na salátu si opravdu pochutnáte. Někdy salát můžete podávat i jako hlavní jídlo, stačí ho doplnit kouskem grilovaného masa. Recepty jsou ze soutěže Zeleninová mísa, pořádané v roce 1958.

Letní zeleninový salát

  • 2 rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 1 menší okurka
  • 2 letní jablka
  • 2 vejce
  • 100 g majonézy
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • worcesterská omáčka

Umytou a očištěnou zeleninu, natvrdo uvařená vejce a jablka pokrájejte na drobné kostky a promíchejte s majonézou, do které jste přidali¨kostičky cibule. Podle chuti osolte a ochuťte worcesterskou omáčkou. Před podáváním nechte vychladit.

Salát Balkánský plamen

  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1/2 cibule
  • hrst hrášku
  • 1 vařený brambor
  • 1 feferonka
  • 3 lžíce oleje
  • ocet (citronová šťáva) a sůl podle chuti

Rajčata zbavte semen a pokrájejte na proužky, stejně tak papriku. Syrovou mrkev, celer a cibuli co nejjemněji nakrájejte, nebo ještě lépe nastrouhejte na hrubší nudličky. Uvařený studený brambor rozkrájejte na kostičky. Veškeré ingredience v misce promíchejte s olejem, solí a octem nebo šťávou z citronu. Na závěr opatrně přidejte feferonku, podle toho jak pálivý salát snesete. Nechte krátce proležet.

Slovenský zelný salát

  • 400 g hlávkového zelí
  • 300 g paprik
  • 300 g cibule
  • 125 ml octa
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g strouhaného křenu
  • kopr podle uvážení
  • cukr a sůl podle chuti

Zelí papriky a cibuli nakrájejte na jemné nudličky a na dvě minuty ponoříme do vroucí vody. Po odkapání a vychladnutí promícháme s marinádou z octa, cukru, soli a oleje. Na závěr vmícháme struhaný křen a čerstvý kopr. Salát dobře upěchujte a nechte hodinu odležet, pak podávejte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články