Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pomazánku z čočky a červené řepy | nejlepší recept

Jak udělat pomazánku z čočky a červené řepy | nejlepší recept

Impozantní spojení nasládlé červené řepy s delikátní černou čočkou propůjčí této luštěninové pomazánce šťavnatost a nepřekonatelnou chuť. Zvláště pak v souhře s čerstvým smetanovým sýrem a ostrým česnekem, tolik nezbytným ke zvýraznění všech luštěninových pomazánek. Nezvyklá kombinace, ale nejlepší recept na pomazánku z řepy.

Co je potřeba

  • 150 g uvařené černé čočky (odpovídá 60 g černé čočky v suchém stavu)
  • 200 g uvařené či upečené červené řepy (lze využít i vakuované předvařené červené řepy dostupné v obchodech)
  • 1–2 stroužky česneku
  • 100 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
1

Předem uvařenou černou čočku rozmixujte spolu s malými kousky předem uvařené červené řepy v hladkou pastu a připravte tím základ této luštěninové pomazánky, které právě červená řepa dodá patřičnou šťavnatost.

 rozmixování černé čočky a červené řepy v hladkou pastu coby šťavnatého základu luštěninové pomazánky
2

Šťavnatý luštěninový základ v misce pak zvýrazněte prolisovaným česnekem a dochuťte olejem, solí a pepřem.

ochucení luštěninového základu česnekem a olejem
3

Nakonec směs promíchejte s čerstvým smetanovým sýrem a luštěninové pomazánce tím dodejte na lahodnosti, jemnosti.

Takto připravenou a příjemně šťavnatou luštěninovou pomazánku nechejte před servírováním proležet a vychladit v lednici. Poté podávejte na oblíbeném pečivu, nejlépe však bílém, s nímž je temně vínová luštěninová pomazánka z červené řepy a černé čočky v úžasném barevném kontrastu. Na ozdobu je pak delikátní řízná zelená cibulka.

vmíchání čerstvého smetanového sýru k dokončení a zjemnění luštěninové pomazánky

Tipy

  • Této šťavnaté luštěninové pomazánce jen prospěje trocha najemno nastrouhaného balkánského sýra, který se jak s nasládlou červenou řepou, tak s jemnou a lehce oříškovou chutí černé čočky opravdu báječně doplňuje.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články