Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z Lučiny připravit mrkvovou pomazánku se sušeným ovocem a ořechy

Jak z Lučiny připravit mrkvovou pomazánku se sušeným ovocem a ořechy. Mrkev je vzhledem ke své příjemné nasládlosti jako stvořená pro přípravu sladkých koláčů a dortů. Ale sluší jí to nejen v nich.  Zkuste její sladkou chuť podpořit sušeným ovocem s jemnými kešu oříšky a vše spojit krémovým žervé do pomazánky. A to pomazánky netypické, ale výtečné.

Co je potřeba

  • 200 g Lučiny (lze i jiného krémového sýru tohoto druhu – Gervais, Philadelphia)
  • 1 velká mrkev
  • hrst kešu oříšků
  • hrst oblíbeného sušeného ovoce

(do receptu jsem zvolila mix více druhů od sladších až po výraznější: 2 fíky, 3 švestky, trochu brusinek)

  • 1 lžíce jablečného džusu či moštu
  • střik citronové šťávy
1

Očistěnou mrkev najemno nastrouhejte, ořechy najemno nasekejte a sušené ovoce nakrájejte na drobné kousky.

2

V míse vše ochuťte moštem a citronovou šťávou.

3

Na závěr vmíchejte žervé.

Hotovou pomazánku nechejte alespoň hodinu proležet v lednici, aby ovoce hezky nasáklo a ořechy lehce změkly. Poté mažte na plátek tmavého chleba či nasucho opečeného toastu a ozdobte například oříšky, zelenou bylinkou nebo využijte již tak netradičního pojetí samotné pomazánky a ozdobte ji plátkem jablka. 

Pomazánku úžasně propojí i krémová ricotta, která ji dodá o trochu jemnější a smetanovější nádech.

Pro osvěžení chuti vřele doporučuji přidat pár najemno nasekaných lístků čerstvé meduňky.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články