Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari. Kari, a především to z luštěnin, je často vnímáno jako pokrm ostré chuti, neurčitého vzhledu, z nespecifických surovin. Zavedený mýtus je ale dokonale vyvrácen právě tímto kari z čočky Beluga. Ta se při vaření nerozvaří a z kari tak nevznikne nevzhledná kaše. Potěcha oka je tedy zajištěna a potěšeny budou i chuťové pohárky, které nebudou sežehnuty extrémní pálivostí, ale mile překvapeny příjemně pikantní, krémovou chutí.

Co je potřeba

Uvedené množství vystačí na 2 porce

  • 125 g černé čočky Beluga
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 150 ml kokosového mléka na zjemnění
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky mletého římského kmínu (lze i 1 lžička mletého a 1 lžička celého)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky Garam Masaly
1

Ve větším hrnci na oleji dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
2

Přisypte třtinový cukr a nechejte zkaramelizovat.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
3

Do zkaramelizované cibule přidejte veškeré koření. Tedy římský kmín, kurkumu, mletý koriandr a Garam Masalu. Rovněž přidejte prolisované stroužky česneku a najemno nastrouhaný zázvor. Směs nechejte rozvonět.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
4

Nyní přisypte černou čočku, kterou jen párkrát promíchejte se základem v hrnci.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
5

Přilijte drcená rajčata z plechovky a prohřejte.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
6

Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni doměkka, přibližně 40 minut. Občas promíchejte. V případě, že by se tekutina příliš vyvařila a čočka by ještě nebyla měkká, přilijte další vývar či vodu a dále duste.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
7

Na závěr zjemněte kokosovým mlékem a lehce pár minut společně prohřejte. Případně dochuťte solí či pepřem.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari
8

Báječně vonící i vypadající kari servírujte s jasmínovou rýží, bulgurem či kuskusem. Ovšem nejvíce se mi jako příloha osvědčila čerstvá bageta či rozpečený toast. Ideální je na talíři kari dozdobit čerstvým koriandrem.

Jak uvařit příjemně pikantní kořeněné kari z černé čočky | recept na výborné kari

Tipy

  • Pro zdatnější jedince s vytrénovanými chuťovými pohárky je tip nasnadě. Pořádné grády dodá kari červená kari pasta, jakákoliv čili omáčka či přímo nakrájená čili paprička.
  • Ba naopak, pokud máte raději ještě jemnější záležitosti, na úplný závěr, až po prohřátí s kokosovým mlékem, do kari vmíchejte Vám odpovídající množství smetanového žervé.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články